De fleste fag kan vælges fra 1. klasse og opefter. Nogle fag er det nødvendigt med en anden aldersgrænse. Læs under det enkelte fag når du tilmelder dig. 

Instrumentalfag og solosang foregår som individuel undervisning i 20, 25, 30 eller 40 min. pr. uge i 10½ måned. 20 minutters undervisning tilbydes dog kun i to år.

Soloundervisning fra 1. klasse
Klaveret er et godt instrument, hvis du vil lære det musikalske håndværk fra grunden. Der undervises i klassisk, populær og rytmisk musik, og skolens lærere lytter til dine ønsker. Det er en forudsætning, at man har et klaver at øve på i hjemmet.

Soloundervisning fra 1. klasse

Guitaren har en stor musikalsk spændvidde. På guitaren kan du spille al slags musik: Børnesange, Bach, Beatles, Blues og Bossa-nova. Du kan spille helt alene, du kan akkompagnere sange, og du kan være med i kammermusik og bands. Der spilles guitar over hele verden, og instrumentet kan bruges i mange genrer og sammenhænge. Du lærer at flytte fingrene og læse noder og becifring.

Soloundervisning fra 3. klasse

El-guitaren har igennem de sidste 40-50 år for alvor manifesteret sig i den rytmiske musik. I undervisningsforløbet vil du - udover at blive trænet i de spilletekniske og musikalske færdigheder via gehør, becifring og noder - få viden om diverse elektroniske hjælpemidler (effektpedaler m.v.).

Soloundervisning fra 1. klasse

Mange vælger blokfløjten, fordi den er et smukt og melodisk instrument.
Den er nem at begynde på, men rummer samtidig mange års musikalsk udfordring. I begyndelsen læres musikkens grundbegreber: Toner, rytmer og noder i forbindelse med en blanding af kendt og ukendt musikstof (sange).
Når du har lært at spille på sopranfløjten, stifter du bekendtskab med altfløjten, som har en mørkere og blødere klang.

 

Soloundervisning fra 1. klasse

Bratschen kaldes også viola og alt-violin. Den er stemt fem toner dybere end violinen og er alten i strygerfamilien. Bratschen er helt uundværlig i sammenspilsgrupper og i orkestre, hvor den typisk udfylder pladsen mellem melodi og bas. Man kan skifte fra violin til bratsch, men man kan også vælge bratschen som begynderinstrument. Som bratschspiller vil der altid være bud efter dig til sammenspil.

Soloundervisning fra 4. klasse

Fagotten er oboens basisinstrument på samme måde som kontrabassen er violinens basisinstrument. En fagot spilles altså - lige som oboen - med dobbelt rørblad. Da det er et større instrument, med dybere toner, kræver det dog ikke lige så kraftigt lufttryk. Fagotten er et instrument man ser i alle symfoniorkestre. Der findes desuden en del kammermusik for fagot samt solistiske værker. Når du spiller fagot, må du virkelig lære at bruge dine tommelfingre. De har hele 14 klapper at holde styr på!

Soloundervisning fra 1. klasse

Spiller du el-bas, er du "fundamentet" i bandet, og der vil altid være bud efter dig i orkestersammenhæng. Det er et nemt instrument at begynde på, og du lærer at spille efter akkorder og noder samt efter gehør i rytmisk musik.

Soloundervisning fra 1. klasse

Celloen er i familie med violinen, men den er større og har derfor en dybere og blødere tone. Mange kender celloen fra symfoniorkestret, hvor man hører den spille både sine egne smukke melodier og også dybe toner sammen med kontrabasserne. Ligesom violinen spiller celloen med i alle mulige genrer fra klassisk musik til pop, folk og jazz.

En harmonika er et musikinstrument, der klassificeres som et tungeinstrument. Dets toner kommer fra invendige metalblades vibrationer, sat i gang af lufttryk, der dannes med en blæsebælg. Der findes flere forskellige typer af harmonikaer. En enkelt type har sit eget egennavn, akkordeonet.

Soloundervisning fra 2. klasse

Harpen er et af de ældste instrumenter i verden. Det ældste eksemplar man har fundet er fra Irak og kan dateres helt tilbage til 5.000 år f.kr. På mange kan harpen virke fremmed og dermed også sværere tilgængelig, men faktisk er det et herligt instrument for børn. Det har sin fortryllede klang, og meget hurtigt kan man spille små melodier på den og få det til at lyde af "rigtig musik".

Soloundervisning fra 1. klasse

På keyboardet kan du både spille med forskellige lyde og med akkompagnement. Vi spiller efter noder, med akkorder og efter gehør.Du lærer at bruge keyboardet både som solo- og sammenspilsinstrument. Det er en forudsætning, at man har et klaver, et keyboard eller et el-klaver til at øve på i hjemmet.

Soloundervisning fra 1. klasse

Træblæser med en meget varieret klang, fra de mørke fløjlsbløde toner i bunden til den kraftige brillante klang i toppen. Vi bruger mange klarinetter i orkestrene, da de blander godt som melodiinstrument.

Soloundervisning fra 1. klasse

Kontrabassen er det største og dybest klingende instrument i strygerfamilien med en stor og varm klang. I klassisk musik spiller man oftest med bue, mens man i rytmisk musik knipser strengene med fingrene. I rytmisk musik forstærker man den ofte for at få den til at lyde kraftigt nok. Især i jazzmusikken har kontrabassen fået en fremtrædende rolle de seneste år, og den bruges i dag som virtuost soloinstrument på lige fod med bandets andre instrumenter. Både kontrabassen og el-bassen lægger bunden i musikken og er derfor nødvendig i mange sammenspilssammenhænge, så der er gode muligheder for at komme med i sammenspil i musikskolen, hvis du spiller bas.

Soloundervisning fra 3. klasse

Har du lyst til at komme igang med at få dine musikalske idéer ført ud i livet og blive "producer" af din egen musik? Så er dette fag lige noget for dig.
Som "studie" bruger vi et udmærket og billigt program "Abelton Live Lite", som virker fint på både PC og MAC. Abelton indeholder en masse lyde, så man er hurtigt i gang med at lave musik, og der er rig mulighed for at udvide dit Abelton-program, hvis du får lyst til at kunne mere. Det er ikke længere svært eller dyrt at lave musik på din egen computer, og vi oplever, at mange unge sprudler med musikalsk energi. Vi vil gerne hjælpe med at få gang i processen og vise vejen til at lave et nummer.

Undervisningen sker på din egen laptop, så det er nemt at arbejde videre, når du kommer hjem. Vi arbejder med DINE musikalske idéer - om det er Dubstep eller Country er lige meget. Målet kan være at fremføre en lille elektronisk/akustisk koncert ved årets afslutning.

Deltagerkrav: En bærbar computer (PC eller MAC) med Abelton Live Lite installeret.

Marimbaen hører til slagtøjsfamilien og stammer oprindeligt fra Sydamerika og Mexico. Instrumentet har gennemgået en stor udvikling igennem de sidste 100 år.
Marimbaen er opbygget som et klaver med sorte og hvide tangenter, på marimbaen kaldes “tangenterne” for taster og er ensfarvede. Tasterne ligger i 2 lag, hvor de “sorte” taster er hævet et par centimeter over de “hvide” taster og ligger bagved de “hvide” taster. Tasterne er lavet af rosentræ, padauktræ eller kelon (hård plastik). Marimbaen har mellem 4 og 5 oktaver. Under tasterne er der nogle rør, kaldet for resonansrør, som forstærker lyden. Man spiller på marimbaen - slår på tasterne, med gummikøller eller garnkøller. Marimbaen klinger en oktav dybere end xylofon og har en mere blød og klangfuld tone. Marimbaen kan bruges som soloinstrument og i sammenspil. 

 

Soloundervisning fra 1. klasse

Træblæseren med den henførende, romantiske klang, som ikke kan undværes i harmoniorkestre og symfoniorkestre. Den er ofte det melodiførende instrument og spiller tit smukke soloer. Har du spillet blokføljte, har du et forspring, for det med fingrene er næsten det samme.

Soloundervisning fra 1. klasse

Saxofonen tilhører træblæserfamilien. Den bruges især i rytmisk musik, jazz, rock og pop. Kender du lidt til nogle af de andre træblæsere, vil du se, at mange af grebene er de samme.

Soloundervisning fra 1. klasse

Du kan lære at spille trommesæt og blive den nye Lars Ulrich! Dine trommeslagerdrømme starter her! Er du vild med rytmer, så meld dig til undervisning i slagtøj. Du lærer alt om de forskellige "håndvåben" shaker, tamburin, koklokker, chimes m.m. samt de sjove timbales congas og bongos

Solosangsundervisning fra 3. klasse

Alle kan synge, men mange kan lære at synge bedre - din stemme er også et instrument, du kan lære at beherske. Der undervises i blandt andet rock, soul og jazz. Der vil indgå sangøvelser, stemme- og mikrofonteknik.

Soloundervisning fra 1. klasse

Steelpans = Olietønder

Har man en gang oplevet den sprøde lyd af pans, glemmer man den aldrig! Den smukke klang er helt utrolig, og til solo-steelpan lærer du at spille melodier/akkorder på din pan. Det er oplagt samtidig at deltage i "Steelers" (se under sammenspil), hvor du kommer ud og optræder med det vildeste steelband.

Soloundervisning fra 4. klasse

Trombone - eller trækbasun som den også kaldes på dansk - er et meget flot instrument til både funky og klassisk musik. Den har en stor og dyb klang, og man spiller de forskellige toner med et træk - deraf navnet trækbasun. Trombonen spiller både melodi og bas i et orkester.

Soloundervisning fra 2. klasse

Trompeten er uden tvivl blæseinstrumenternes konge. Når man spiller trompet, skal man bruge rigtig meget luft og have stærke læber, men når man først har det, så kan man spille med i al slags musik. Trompeten er et herligt instrument at spille på, og det lyder altid flot og storslået.

Soloundervisning fra 1. klasse

Tværfløjten tilhører træblæserfamilien, fordi den oprindeligt var lavet af træ. I dag fremstillles den af sølv, guld eller platin.

Tværfløjten er et herligt melodiinstrument med en smuk og blød klang, der kan indgå i såvel små som større ensembler. Fløjten bruges i både klassisk og rytmisk musik og er også populær indenfor folkemusik.

I fløjteundervisningen indgår blandt andet:

  • klangdannelse og embouchure
  • vejrtræknings- og blæseøvelser
  • arbejde med musikalsk udtryk, fortolkning og intonation
  • node- og rytmeøvelser
  • sammenspil
  • teknik

Musikskolen udlejer tværfløjter

Soloundervisning fra 2. klasse

Egentlig hedder det bare "horn", men i folkemunde bruger man ofte betegnelsen valdhorn for at skelne det fra de mange andre typer horninstrumenter. Valdhornet (ventilhorn af messingblæserfamilien) har en lidt speciel status. Selvom det i visse musikgenrer er helt uundværligt og af og til endda meget fremtrædende, selv om det i blæserbesætninger som det eneste instrument kan forene sig ligeværdigt med både træblæsere og sine egne familiemedlemmer, og selv om det klang- og omfangsmæssigt er meget vidtspændende, spilles det i amtørmusiklivet kun af de færreste. Det er ikke så synligt - har også ofte i musikken en diskret funktion - og bruges af uransagelige årsager ikke meget i den rytmiske musik, hvor der dog er nogle få, gode undtagelser i jazzen.

Soloundervisning fra 4 års alderen

Violinen, der er den mindste i strygerfamilien, er det melodiførende instrument i både orkestre og ensembler. Violinen er umiddelbart et svært instrument at spille, derfor er det godt at begynde i en ung alder, så barnet vokser med instrumentet. Desuden er den egnet som instrument, hvis man vil udvikle sin hjerne og musikalitet i en meget ung alder.

Når man spiller violin, er der utallige muligheder for musikalsk udfoldelse - både som solist og i sammenspilsgrupper - med andre instrumenter. Man bruger violinen i mange forskellige musikgenrer, lige fra barok og klassisk musik til ny musik på højere niveau. Også i folkemusik, crossover eller rockmusik bruges violiner flittigt. Violin i alle størrelser udlejes af Musikskolen (herunder også el-violin).

Soloundervisning fra 1. klasse

En xylofon er et slagtøjsinstrument. Den består af træstykker (taster) i forskellig størrelse, der ligger over nogle rør, kaldet resonansrørene. Når man anslår tasterne vibrerer luften i rørene, og der frembringes en lyd. Man anslår xylofonen med enten træ- eller gummikøller. Disse findes i forskellige hårdheder og størrelse. Xylofonen er et solistinstrument, som dog også nogle gange bruges i orkestre. En symfoniorkester-xylofon er på 3,5 oktav og en bordxylofon er på 1 oktav.

Denne hjemmeside anvender cookies til at analysere og forbedre brugen og brugeroplevelsen. En cookie er en lille tekstfil, som bliver lagret på din computer.

Hvis du ikke ønsker, at der bliver lagt cookies på din computer, eller hvis du ønsker at slette cookies, der allerede ligger der, er fremgangsmåden lidt forskellig fra browser til browser. Du kan finde en vejledning til, hvordan du skal gøre på hjemmesiden: http://minecookies.org/

Læs også Fredensborg kommunes cookiepolitik

Acceptér ikke cookies Acceptér kun funktionelle cookies Acceptér alle cookies